Medgidia

Medgidia (turcă: Mecidiye) este un municipiu din județul Constanța, Dobrogea, România. Este situat în centrul Podișului Dobrogei de Sud (Podișul Medgidiei). Podiş cu altitudine cuprinsa intre 54m si 120 de metri fata de nivelul marii, cu resurse serioase de apa freatica la mare adâncime. Este remarcabila frumuseţea peisajului natural.

Obiective turistice:

Complexul Sportiv ”Iftimie Ilisei”

Stadionul Municipal din Medgidia sau Stadionul „Iftimie Ilisei” a fost finalizat în anul 1983. Are o capacitate de 32860 de locuri fiind unul dintre cele mai mari stadioane din România.

Sala de sport a fost inaugurată în anul 1982 și este situată în incinta bazei sportive, având o capacitate de 750 locuri în tribune. Suprafața de joc este realizată din parchet și pot fi practicate jocuri de handbal, baschet, volei, tenis, box, lupte.

Hotelul situat în incinta bazei sportive, cu restaurant și bar, sală de finess, saună, spălătorie, magazie pentru materiale și atelir mecanic are un număr de 49 de camere

Biserica ortodoxă cu hramul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Medgidia

A fost construită între anii 1890-1899, a purtat inițial numele de “Catedrala Ortodoxă”, fiind ridicată pe ruinele unui castru roman.

Ctitorul ei a fost preotul Cristache Georgescu, care a păstorit 48 de ani, între 1890 și 1938. El a fost îngropat în curtea bisericii.

Pictura murală a plafonului, turla cea mare şi pereţii au fost pictaţi cu scene biblice în nuanţe plăcute, cu un simţ artistic desăvârşit. Cea mai mare parte a icoanelor de pe altar aparțin aceluiași pictor, care vădește un talent remarcabil.

Geamia „Abdul Medgid” din Medgidia

Construcţia sa a fost finalizată în anul 1859 și a fost ridicată în cinstea sultanului Abdul Medgid, ce a domnit între anii 1839-1861.

Geamia „Abdul Medgid” a fost construită din marmură şi piatră de calcar, fiind ornamentată manual, elementele mobilierului fiind confecţionate din lemn de cedru din Munţii Libanului.

Construcția respectă forma tradițională a asezămintelor de cult musulmane, decorată la interior cu ornamente orientale și inscripții în limba arabă. În interior se află o colecție muzeală.

Mausoleul eroilor sârbi, croaţi şi sloveni

Mausoleul, în formă piramidală, a fost ridicat în anul 1926 de fosta republica Iugoslavia în semn de respect și cinstire pentru eroii din primul război mondial. Acesta adăposteşte osemintele a 224 militari decedaţi în timpul Primului Război Mondial pe teritoriul Dobrogei.

Pe partea din faţă este fixată stema fostului stat iugoslav sub care este plasată o inscripţie în limba sârbă. Mai jos se găseşte o plachetă de marmură pe care este inscrisă o cunună de lauri din bronz.

Galerie Foto